De gouden tip

02.26.2015

Mijn hoofd tolt! Het zit namelijk boordevol lijstjes. Lijstjes gevuld met wijze raad en advies. De mooiste tips & trucs genummerd van 1 tot 11. Het lijkt ook wel alsof er steeds meer van die lijsten verschijnen. Prachtige blogs en artikelen vliegen voorbij op internet. Maar ook tijdens gesprekken aan de keukentafel met vrienden en familie. En ik moet eerlijk bekennen, dat ik mezelf er ook regelmatig op betrap gretig en gauw goedbedoeld advies te geven.

 1. Stap één is namelijk..
 2. Dat lukt het best op deze manier..
 3. Daarna moet je misschien eens..
 4. Vervolgens ga je aan de slag met..
 5. Als dat niet werkt probeer dan om..
 6. Dat lukt alleen zodra je..
 7. Daarna is het noodzakelijk om..
 8. Maar let op! Laat vooral zus en zo achterwege..
 9. Mocht je dan toch.. dan kun je het beste..
 10. En in plaats van.. vervang je dat door te..
 11. Maar het belangrijkste is dat je te allen tijde..

Ik weet zeker dat ze stuk voor stuk goed bedoeld zijn. Vanuit behulpzaamheid. Ondersteuning. Een hart onder de riem. Een ander willen behoeden voor ellende en verdriet. Het is natuurlijk helemaal fantastisch als we herkenning vinden in andermans verhaal. Erkenning voor ons eigen verhaal. En we daardoor geïnspireerd raken. Of inzichten krijgen waar we zelf ook vooruit mee kunnen. Maar er schuilt ook een keerzijde aan deze waardevolle adviezen. De zogenaamde schuingedrukte kleine lettertjes. De valkuil. Die helaas nooit onderaan het lijstje opsommingen vermeld staat. Nummertje twaalf.

 1. Het gevaar dat we onze eigen ‘raadgever’ negeren. Parkeren. Omzeilen. Of gewoonweg geen gehoor geven aan onze eigen adviseur.

Angst om te luisteren of te vertrouwen op onze eigen stem. Onze eigen gids. Dus verkiezen we het pad van de reisleider. De bekende weg. Zijn of haar bekende weg! We zoeken bevestiging en herkenning bij een ander. En dwalen hierdoor nog verder van ons eigen route, ons pad. Maar volgens mij hebben wij allemaal een immens groot archief vol antwoorden en wijsheid. Ergens. Diep van binnen. Een enorme bibliotheek met oneindig veel tips en advies van A tot Z. Waar deze bieb zich precies bevindt weet ik niet, maakt ook niet zoveel uit. Noem het innerlijke wijsheid. Intuïtie. Onderbuik gevoel of een kloppend hart. Iedereen draagt dé oplossing of hét antwoord voor zichzelf overal en altijd met zich mee.

Komt ‘ie dan hoor. Mijn gouden tip! Eentje maar dus: Als je het de volgende keer even niet meer weet, zoek dan eens een stil plekje op. Ergens waar je je eigen stem goed kunt horen. Luister, kijk, zie en voel. En volg dan je hart. Dat klopt. Altijd.