Kledingtips voor je Shoot!

Wat moet ik aantrekken voor de fotoshoot? 

Uiteraard is het belangrijkste dat jij tijdens de shoot iets draagt waar je je fijn en prettig in voelt. Hoe je je voelt, straal je namelijk uit op de foto. Het beste kun je dus kleding meenemen die je al gedragen hebt en waarvan je zeker bent dat je lekker in kunt bewegen. Tijdens de shoot erachter komen dat het leuke nieuwe rokje of blouse te strak zit, is niet echt leuk.

 • Zorg voor rust in de kleding: dus geen drukke prints, grove structuren, blokken, strepen, logos, merknamen, e.d. Dit leidt enorm af van hetgeen waar het uiteindelijk om gaat in de foto: jezelf of je familie!
 • Probeer rekening te houden met de locatie, wanneer je de schoenen voor de sessie uitkiest. Met bijvoorbeeld hoge hakken op het strand of bos sta je niet heel erg prettig.
 • Ga voor een tijdloze look als je over een paar jaar nog steeds wil genieten van de foto’s. Kledingtrends worden heel snel als ouderwets bestempeld.
 • Draag geen (te) strak zittende kleding. De shoots zijn meestal op locatie. We wandelen, bewegen, zitten, staan en/of spelen. Strakke kleding kan vaak “aftekenen” op foto’s.  Striemen blijven minstens een half uur zichtbaar. Ik adviseer vaak laagjes en loszittende kleding. Vesten, jurken & rokken die ‘zwieren’ geven gegarandeerd een prachtig & tijdloos resultaat!
 • Neem zo min accessoires mee, less is more. Dat geldt zeker voor sieraden en andere bling bling. Het gaat om jullie, als persoon. Ik vang jullie emotie, gezichtsuitdrukkingen, de connectie onderling. De rest zorgt vaak alleen afleiding op de foto’s. Daarbij zijn de shoots voornamelijk op locatie, en is het niet praktisch om tassen of rugzakken mee te nemen. Uiteraard mogen zomerhoedjes, een (zonne)brillen of die speciale lievelingsknuffel of tut van de kids, wel mee!
 • Voor een sessie met meerdere personen is het raadzaam om de kleding een beetje op elkaar af te stemmen. Dit betekent niet dat iedereen er hetzelfde uit moet zien. Of iedereen in een wit shirt 😉 Wat wel belangrijk is, is dat de kleurencombinaties en patronen bij elkaar passen. Mooie neutrale kleuren matchen vaak goed. Denk aan pasteltinten. kleuren zoals crème, okergeel, bruin, terracotta, licht roze doen het altijd hel goed op foto’s.
 • Kledingtips voor een sessie in een park of het bos in de herfst of de winter. Vermijd dikke jassen en zorg voor een dikke wollen trui of een leuke sjaal en muts. Mooie aarde tinten kleuren mooi bij de prachtige herfstkleuren in het bos.

Kortom;

 1. Kies kleding voor je fotoshoot waar jij je prettig in voelt. Kleding die niet fijn zit zorgt ervoor dat je moeilijker zult ontspannen tijdens de fotoshoot en dat zal te zien zijn in de foto’s.
 2. Kies kleding die past bij wat je uit wilt stralen. Wil je dus professioneel overkomen, kies dan voor een pantalon met een mooie blouse of jasje. Voor de mannen is een pak met een mooi overhemd ook altijd een geslaagde combinatie om professioneel over te komen op de foto’s. Een stropdas is niet altijd nodig.
 3. Kies een kleur die bij je past. Bijvoorbeeld je favoriete kleur of een kleur die bij de huisstijl van je bedrijf past. Geheel in 1 kleur is niet aan te raden, omdat dan alles in elkaar over gaat lopen.
 4. Draag geen felle kleuren. Vermijd dus fel rode, groene en gele kleding! Deze kleuren reflecteren vaak op de huid.
 5. Kies geen kleuren die vloeken met elkaar. Als de kleuren voor het oog al vloeken, dan doen ze dat ook op je foto’s. Kies dus kleuren die mooi bij elkaar passen. Wit, zwart of blauw zijn altijd goede kleuren om mee te combineren!
 6. Kijk ook of je de kleuren van je kleding kunt combineren met de kleuren van de locatie van je fotoshoot. Kies je voor een natuurlijke omgeving met veel bruintinten, dan past blauwe kleding heel mooi. Is de locatie industrieel met veel grijstinten, zorg dan zelf voor kleur in je kleding. Maar is de locatie juist heel kleurrijk, ga dan zelf niet de uitbundig met je kleding.
 7. Let op met patronen. Te drukke patronen zijn vaak storend op foto’s. Het leidt de aandacht af van jou en in kleine foto’s kan het er voor zorgen dat de foto niet herkenbaar meer is. Kies dus liever niet voor drukke/overheersende patronen
 8. Wat voor patronen geldt, geldt ook voor fijne streepjes en ruitjes. Hele fijne streepjes of ruitjes kunnen moire geven. Dat is een soort regenboog effect in de foto. Dit komt doordat een camera al die kleine lijntjes ziet, maar ze niet kan verwerken en door de licht opval kan hierdoor een soort regenboog effect komen in. Dit is niet weg te werken, dus kies liever voor een effen blouse of jas of met minder strepen.
 9. Let op met teksten op kleding voor je fotoshoot. Wanneer je een t-shirt of trui aan hebt met een tekst erop, zorg dan dat dit geen tekst is waar een ander aanstoot aan kan nemen. Je wilt niet dat de eerste indruk die je bij iemand krijgt, negatief is!