Kledingtips voor je Shoot!

Wat moet ik aantrekken voor de fotoshoot? 

Uiteraard is het belangrijkste dat je tijdens de shoot iets draagt waar je je fijn en prettig in voelt. Hoe je je voelt, straal je namelijk uit op de foto! Maar bedenk ook dat je niet iedere maand een fotoshoot hebt en je zo lang mogelijk wilt genieten van je foto’s. Het verschil in doordachte keuzes wat betreft kleding en kleur is dan ook enorm voor een optimaal resultaat en de duurzaamheid van je foto’s!

  • Zorg voor rust in de kleding! Dus geen drukke prints, grove structuren, blokken, strepen, logos, merknamen, e.d. Dit leidt enorm af van hetgeen waar het uiteindelijk om gaat in de foto: jezelf of je familie!
  • Probeer rekening te houden met de locatie, wanneer je de schoenen voor de sessie uitkiest. Met bijvoorbeeld hoge hakken op het strand of bos sta je niet heel erg prettig.
  • Draag geen (te) strak zittende kleding. De shoots zijn meestal op locatie. We wandelen, bewegen, zitten, staan en/of spelen. Tijdens de shoot erachter komen dat het leuke nieuwe rokje of blouse te strak zit, is niet echt leuk. Kleding kan vaak “aftekenen” op foto’s.  Striemen blijven minstens een half uur zichtbaar. Ik adviseer laagjes en loszittende kleding. Vesten, jurken & rokken die ‘zwieren’ geven gegarandeerd een prachtig & tijdloos resultaat!
  • Neem zo min accessoires mee, less is more. Dat geldt zeker voor sieraden en andere bling bling. Het gaat om jullie, als persoon. Ik vang jullie emotie, gezichtsuitdrukkingen, de connectie onderling. De rest zorgt vaak alleen afleiding op de foto’s. Daarbij zijn de shoots voornamelijk op locatie, en is het niet praktisch om tassen of rugzakken mee te nemen.
  • Voor een sessie met meerdere personen is het raadzaam om de kleding een beetje op elkaar af te stemmen. Dit betekent niet dat iedereen er hetzelfde uit moet zien. Of iedereen in een wit shirt! Wat wel belangrijk is, is dat de kleurencombinaties bij elkaar passen. Mooie neutrale kleuren matchen vaak goed. Denk aan pasteltinten. kleuren zoals crème, okergeel, bruin, terracotta, licht roze doen het altijd erg goed op foto’s.
  • Draag geen felle kleuren. Vermijd dus fel rode, groene en gele kleding! Deze kleuren reflecteren vaak op de huid.
  • Kijk ook of je de kleuren van je kleding kunt combineren met de kleuren van de locatie van je fotoshoot. Kies je voor een natuurlijke omgeving met veel bruintinten, dan past blauwe kleding heel mooi. Is de locatie industrieel met veel grijstinten, zorg dan zelf voor kleur in je kleding. Maar is de locatie juist heel kleurrijk, ga dan zelf niet de uitbundig met je kleding.
  • Let op met patronen. Te drukke patronen zijn vaak storend op foto’s. Het leidt de aandacht af van jou en in kleine foto’s kan het er voor zorgen dat de foto niet herkenbaar meer is. Kies dus liever niet voor drukke/overheersende patronen
  • Wat voor patronen geldt, geldt ook voor fijne streepjes en ruitjes. Hele fijne streepjes of ruitjes kunnen moire geven. Dat is een soort regenboog effect in de foto. Dit komt doordat een camera al die kleine lijntjes ziet, maar ze niet kan verwerken en door de licht opval kan hierdoor een soort regenboog effect komen in. Dit is niet weg te werken, dus kies liever voor een effen blouse of jas of met minder strepen.
  • Is de shoot gepland in de herfst of de winter. Vermijd dan dikke jassen en zorg voor een dikke wollen trui of een leuke sjaal en muts. Mooie aarde tinten kleuren mooi bij de prachtige herfstkleuren in het bos.