Een ogen-blikje aub

03.09.2015

Ogen zijn de spiegel van de ziel. Maar wat wil die spiegel ons laten zien? We kennen allemaal die momenten waarin we compleet verdrinken in de ogen van onze geliefde. Die momenten waarop tijd niet bestaat. Waar woorden overbodig zijn. Waar knipperen ineens niet gebeurd. Waar blikken spreken en ogen stralen. Kersverse ouders ervaren datzelfde bij hun pasgeboren kindje. En kunnen zichzelf compleet verliezen door enkel te kijken in de kijkers van hún wonder. Minuten vliegen moeiteloos voorbij. Wat zeg ik? Dat kan uren duren, gewoonweg verliefd turen.

Wat nou liefde maakt blind? Het zijn juist die ogen-blikken waarin we 100% verbondenheid ervaren. Waar liefde stroomt. Waar liefde verbindt. Waar liefde wint! Maar wanneer keek jij voor het laatst met diezelfde blik naar jezelf? Wanneer keek jij jezelf voor het laatst diep in de ogen? Wanneer stond jij jezelf toe je pretoogjes te zien stralen.

We zien onszelf zelden zoals we zijn. Ergens gaandeweg zijn we de verhalen die we opgeslagen hebben gaan geloven. Ergens zitten er diepgewortelde overtuigingen dat we er niet mogen zijn. Niet goed genoeg zijn. Niet mooi genoeg. Niet compleet genoeg. Niet sterk genoeg. Niet slim genoeg. Niet normaal genoeg. Niet dun genoeg. Niet dik genoeg. Niet groot genoeg. Niet klein genoeg. En gaandeweg zijn onze ogen vertroebeld geraakt als we naar onszelf kijken. Zien we altijd iets waar we over oordelen. Is er altijd iets aan of op te merken.

Probeer het maar! Ga eens bewust zitten of staan voor een spiegel. Ja, het liefst zo’n hele grote…! En zorg ervoor dat je niet gestoord kan woorden. Telefoon, tv en radio uit. Geen afspraken, geen afleiding. Enkel alleen jij en jezelf. Zet de wekker op 20 minuten. Kijk en zie wat er gebeurd. Welke verhalen vertellen jouw ogen? Wat willen ze je laten zien of voelen?

Omarm datgene wat je ziet. Sluit je ogen niet. Niet als je moet lachen. Ook niet als je moet huilen. Niet als je moe wordt. Ook niet als je denkt waar ben ik aan begonnen?! Ben met wat er op dat moment -te zien- is. Bekijk elk detail en bedank datgene dat zich laat zien. Het wil gezien worden. Stel jezelf open. Laat jezelf zien. Open je hart. Je ziel. Laat je angsten los. Laat je schildjes vallen. Laat je ogen stralen. Als je lang genoeg kijkt, en de troebel verdwijnt, zie je in diezelfde spiegel dat er inderdaad maar één de mooiste in het land is. Zodra je dat beseft verschijnt er vanzelf een grote glimlach. Van buiten en binnen.

Gun jezelf een ogen-blik. En kijk eens vaker in de spiegel.. van jouw ziel!

 

1 thought on “Een ogen-blikje aub

  1. Ingrid Wijnands

    Dat zal toch heel moeilijk blijven…nu spreek ik wel voor mijzelf !

Comments are closed.