Relatie is Communicatie

09.29.2014

Herkenbaar? Vol verwachting zit je op de bank. Je hebt het hele huis opgeruimd, gezellig gemaakt. De kaarsjes zijn aangestoken, verse bloemen staan op tafel, een fijn muziekje verwarmt het huis terwijl het bier in de koelkast klaar ligt. Jij hebt een zware dag gehad en behoefte aan wat aandacht, een arm, een oor, genegenheid, intimiteit. Je vriend komt thuis van zijn werk, geeft je een kus, heeft geen idee van jouw wensen en gevoelens, ploft vrijwel direct neer op de bank en zet de televisie aan…

Jij voelt je afgewezen, gepasseerd en genegeerd. Hij? Hij voelt niets. Hij is moe van zijn werk, en wil even bijkomen. En dan gaat het mis. Jij reageert boos en teleurgesteld -nadat je vriend eerst minstens 20 minuten de stilte behandeling heeft gekregen en je al zeker 3 keer hebt gesnauwd dat er he-le-maal niks aan de hand is- Waar ging het nou eigelijk mis? Waarschijnlijk bij het woord “verwachting”

Mensen, en vooral je vriend,  kunnen geen gedachten lezen. Zit je met een probleem? Wil je dat iemand iets voor je betekent? Wees dan duidelijk. In het bovenstaande voorbeeld kun je drie dingen doen. Je kunt verdrinken in zelfmedelijden, klagen, stampvoeten en zelfs gaan geloven dat jij of je relatie niks waard zijn. Je kunt doorgaan met subtiele signalen geven, in de hoop dat je vriend ineens door krijgt wat je van hem wil, met het risico dat dit niet gebeurt. Of je kunt duidelijk zijn, en gewoon zeggen dat je een stevige knuffel wilt. Welke manier heeft de meeste kans op een positief resultaat? Juist, de derde.

Duidelijkheid is een hele goede manier om je zin te krijgen. Je vriend geeft je heus wel een knuffel als jij daar om vraagt! Subtiele hints zijn leuk, maar zodra ze niet worden opgevangen moet je oppassen dat je de ander niet veroordeelt. Iemand kan pas handelen als hij weet dat er iets aan de hand is. Pakt iemand je hints niet op? Dan zegt dat niets over zijn wil om je te helpen of naar je te luisteren, het zegt iets over de duidelijkheid van jouw boodschap.

Mag ik nu dan die knuffel?