Route du Susan

10.06.2013

Een pad, ofwel een smalle weg, meestal onverhard hoewel -in mijn geval- semi verhard. Om van een vertrekpunt naar een bestemming te gaan. Een pad moet breed genoeg zijn om met twee personen naast elkaar te kunnen lopen, aldus Wikipedia. Maar is de weg wijzer dan de wegwijzer?

Mijn weg zit boordevol kronkels, drempels en scheuren. Mijn weg heeft donkere tunnels en wankelende bruggen. Mijn weg zit vol versperringen. Omleidingen. En ja, mijn weg eist de nodige tol. En dan zijn er ook nog eens doorlopend wegwerkzaamheden.

Ik ben helaas geen heldin in kaartlezen. Beschik ook niet van nature over de nodige TomTom capaciteiten. En hoewel ik structuur en orde prefereer, is de routeplanner niet aan mijn weg besteed. Ik ben mijn weg dan ook meer dan geregeld kwijt. Ik neig alsmaar afslagen te nemen. Mijn weg houdt blijkbaar van zijwegen. De meest onmogelijke, gevaarlijke, niet op de kaart aangegeven zijweggetjes. Ze schreeuwen: pick me, pick me! Uiteraard gaan deze afslagen gepaard met de nodige pech. Thank-god voor alle hulplijnen die dag en nacht paraat staan in tijden van nood. Nee, daar kan geen wegenwacht aan tippen. Een verkeerde afslag nemen is mij ook niet vreemd. Wat heb ik daar een hekel aan zeg! Ik ben zelfs aan het overwegen om deze vast te leggen in een gratis af te halen waarschuwing-zéér-slecht-wegdek-gids.

Daarentegen! Het voordeel van een ‘verkeerde’ afslag nemen is dat je op plaatsten komt waar je anders nooit zou komen. Dat je gaande weg mensen ontmoet die je anders niet snel had zien staan. Dat je dingen ziet die je anders waarschijnlijk nooit zou zien. Dat je blik op de weg wel degelijk wordt verruimt!

Nee, de weg loopt niet waar je hem verwacht. En ja, als je hem kwijt bent, kom je nog eens ergens! En wat nou uiteindelijk het vertrekpunt en de bestemming is, doet er gewoonweg niet toe. Als je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het ook niet uit waar je naartoe gaat. Geniet van de reis. Het gaat immers om die kleine geluksmomentjes tussendoor, momentjes dat alles voor heel even precies op zijn plek valt en je absoluut juist op weg bent! Geluk is een richting, geen punt.

Mijn weg is zo gek nog niet. Wat zeg ik? Zelfs mijn weg leidt naar Rome!