Yin & Yang

07.12.2015

We willen geluk, geen verdriet. We willen genot, geen gedoe. We willen liefkozing, geen mot. We willen gezondheid, geen pijn. Het liefst gepaard met een flinke pot geld, geen financiële crisis. Allemaal heel begrijpelijk. Heel normaal. Alleen zo werkt het in de praktijk helaas niet.

De wet van Polariteit is een van de zeven universele wetten en vertelt ons dat alles tweeledig is. Oftewel twee dingen die elkaars tegengestelden lijken, maar verschillende gradaties van hetzelfde hebben en onafscheidelijk zijn. Denk aan warm & koud. Hoewel ons gezond verstand zegt dat dit tegenstellingen zijn, zijn het in feite verschillende gradaties van hetzelfde, welke wij temperatuur noemen. We kunnen de ene niet hebben zonder het potentieel van de ander. Hetzelfde geldt voor alles wat je wilt of van plan bent te manifesteren in je leven. Alles wat je wilt is onlosmakelijk verbonden met het ‘tegenovergestelde’, en dus ook vaak met datgene wat je nou juist niet wilt. Je kunt bijvoorbeeld geen financiële overvloed aantrekken zonder de mogelijkheid voor het gebrek aan financiën. Je kunt geen succes aantrekken zonder de mogelijkheid voor het falen van succes. Je kunt die felbegeerde liefdes/levenspartner niet aantrekken, zonder de mogelijkheid van alleen zijn en/of eenzaamheid. Je trekt altijd het volledige dualiteit pakket aan, aangezien de twee uitersten en alles tussen hen in onafscheidelijk zijn.

Licht in duisternis. Er is dus geen dag zonder nacht. Er bestaan geen pieken zonder dal. En dus ook geen hoogtepunten zonder val. En toch streven we allemaal naar een rustig stabiel kabbelend leven. Zonder al te veel rumoer. Samen met je partner en/of gezin fijn leven in harmonie. Terwijl we allemaal weten dat datzelfde leven soms nou eenmaal voor turbulentie zorgt. En die kabbelende rivier ineens verandert in een kolkende wildwaterbaan.

Wat als we gewoonweg leren varen op ons water? In onze boot blijven zitten, ook als het moeilijk is. Hulp zoeken en aanvaarden waar nodig, hopla reddingvest aan. Wat als we zien dat we niet verdrinken? Maar ook in het midden van de storm adem blijven halen? Wat als we volledig aanvaarden dat het goed is zoals het is? Dat we vertrouwen dat ook dit moment, deze fase, dit gevoel, deze emotie voorbij gaat? Adem in. Adem uit. In & uit.