Geloof niet alles wat je denkt 

“Wat je zegt ben je zelf”, schreeuwde ik als kind vaak. Maar wat ik toen nog niet wist, is dat niet alleen wat je zegt maar ook wat je denkt en voelt jou laten geloven dat “dat” alles is wie je bent. Hallo identiteit! Of ego of hoe je het graag noemen wilt.

Overtuigingen kweken

Ongevraagd en onbewust identificeren we ons met onze gedachten en gevoelens. Maar ook met ons gedrag en de verschillende rollen die we dagelijks vervullen. Het begint vaak onschuldig met die ‘ik ben’ stempels. Ik ben een twijfelaar, ik ben verlegen, ik ben lui, ik ben gevoelig. Ik ben manager, ik ben huismoeder. Of juist de ‘ik ben/heb geen’ stempels. Ik ben geen prater, ik ben geen doorzetter, ik ben niet handig. Ik heb nooit geluk, ik heb geen succes, ik heb geen conditie. 

Klein kleiner kleinst

Sommige identificaties houden je zelfs onnodig klein. Zonder dat je het doorhebt maken ze je hulpelozer en machtelozer dan je in werkelijkheid bent. Het worden overtuigingen. De valkuil van deze ‘ik ben’ of ‘ik ben geen’ identificaties is dat we onbewust gaan geloven dat we ons gedrag, onze gedachten, onze gevoelens zijn. In plaats van hebben. Om vervolgens bepaalde doelen, wensen of dromen op te geven. “Ik kan er niks aan doen, ik ben zo”. Maar wat als je veel meer bent? Veel meer kunt? Veel meer bezit?

Controle als vriend

Wat we in ieder geval weten is dat gedachten en gevoelens ons overkomen. Te pas en te onpas. Daar hebben we nauwelijks controle over, hoe graag we dat ook zouden willen. Waar we daarentegen wel iets over te zeggen hebben is ons handelen. Ons doen! En er is goed nieuws. Dit handelen kan onafhankelijk van je denken en voelen! Stel je voor dat je in staat bent om zelf te kiezen wat je doet, ongeacht wat je denkt en voelt? Helemaal niet onmogelijk of een ver-van-mijn-bed-show. 

Aan de slag

Het begint met bewustwording en het maken van een beslissing. Een keus.  Vervolgens is het een kwestie van houden aan de afspraak die je met jezelf gemaakt hebt. En simpelweg… doen! Het doen wat je zegt. Doen wat je besloten hebt. Doen waaraan je je gecommitteerd hebt. Ook al zit je denken en voelen je in de weg. Zo word jij de baas over je acties, en neem jij langzaam de controle terug. In plaats van dat jouw gedachten en gevoelens controle hebben over jou. Om dit proces te starten en hiermee aan de slag te gaan is volledige verantwoordelijkheid nemen voor het maken van verschil vereist. Jij bent immers de regisseur van jou leven, niemand anders. Durf jij aan de slag? 

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *