Help ik ben een twijfelkont!

Ken je dat gevoel? Als je na lang wikken en wegen eindelijk een knoop hebt doorgehakt er meteen een stemmetje opduikt dat schreeuwt: neeeee, sukkel! Maar zodra je voor de andere optie kiest, datzelfde stemmetje net zo hard vervelende dingen schreeuwt. Die verdomde eeuwige twijfel. De juiste beslissing willen maken. Het goed willen doen. Geen spijt krijgen van en rekening houden met. Angst voor de verkeerde keuze, terwijl we rationeel heel goed begrijpen dat er geen goede of slechte keuze bestaat. Al die voors en tegens die beide waarheid en wijsheid bevatten. Maar wat te doen? Wat te kiezen?

Visie en doelen

Twijfel wordt vooral veroorzaakt doordat je buiten jezelf zoekt naar de beste keuze. Maar ook  door het niet weten wat of waar je heen wilt. Het ontbreken van een helder doel of visie. Zodra je wel 100% helderheid hebt over wat je wilt, kun je daar prima mee afstemmen als je voor lastige keuzes staat. Vragen als: Helpt dit mij om dichter bij mijn doel te komen? Of is deze beslissing in lijn met mijn visie? Helpen je vooruit op momenten van twijfel.  

Zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten

Maar soms zijn bovenstaande vragen nog steeds niet genoeg om een onderliggend gevoel van twijfel of angst te horen. Soms geeft ons onderbuikgevoel nog steeds tegenstrijdige signalen. Door oud zeer, vroegere gebeurtenissen, breuken en deuken in ons zelfvertrouwen en eigenwaarde. Soms zijn we zo beschadigd dat we onze eigen intuïtie niet meer durven te  vertrouwen. Maar hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder twijfel. Twijfel komt van buiten, zekerheid komt van binnen.

Relativeren en gewoon… doen!

Angst en onzekerheid zorgt er vaak voor dat we niet uit de spiraal van twijfel kunnen komen. Een manier om dit patroon te doorbeken is door er vanaf een afstandje naar te kijken. De zogenaamde helikopterblik. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Hoe belangrijk vind ik dit morgen? Wanneer is goed, goed genoeg? Durf te kiezen en hak knopen door. Experimenteer met kleine knopen. En ervaar dat al je keuzes goed zijn. Ga uit van succes. En laat de behoefte aan garantie en controle los. 

Wat zou liefde doen? 

Lukt het dan nog steeds niet, gooi het dan eens over een andere boeg. In plaats van jezelf continu afvragen wat je moet doen, wat voor opties er zijn, wat het juiste is om te doen. Stel jezelf de vraag eens: wat zou liefde doen? Wellicht ben je verrast door het antwoord. Wellicht bevestigt het dat wat je diep van binnen weet. Wellicht raakt het je. Liefde heeft geen verborgen agenda. Liefde heeft geen boodschap aan beperkende overtuigingen. Angsten. Verhalen of getetter. Liefde is puur. Liefde is eerlijk. Liefde heeft antwoord en wijsheid. Diep van binnen weet je namelijk altijd wat jouw beste keuze is. De keuze die jou het beste gevoel geeft, de keuze die bij jou hoort. De keuze waarvan je denkt: Ja! Dit is wat ik wil! Jij weet wat het beste is. Jij weet wat goed voelt. Misschien ben je het tijdelijk vergeten, maar je weet het wel!

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *