Ontspannen is geen moetje

Ik hoor het steeds meer. Relax! Geniet! Ontspan en laat los. Nou ben ik helemaal voor ontspanning. En ik vind het meer dan fijn dat we met zijn allen eindelijk inzien dat het loont om rust en balans in ons leven toe te passen. Ik vraag me alleen af, of we niet af en toe de plank volledig misslaan.

Ontspanning, in de dikke van Dale, wordt ook wel omschreven als een bezigheid waarvan je uitrust. Dit kan zijn door amusement, een verzetje, afleiding, recreatie, vermaak, verpozing, verstrooiing, vertier of verslapping. Kortom, iets doen om te ontspannen.

En juist daar gaat het als je het mij vraagt vaak mis. Ik zie zoveel mensen worstelen met het moeten ontspannen. Ironisch gaan we dan krampachtig op zoek naar manieren om rustig van te worden. Vaak grijpen we naar tips die we horen en zien van anderen. Dat kan goed uitpakken. Maar soms ook niet. Wat voor de één werkt hoeft niet voor jou te werken.

Ontspannen is geen universeel iets

Fantastisch als mediteren voor jou werkt, maar als dat na vele keren proberen een zware opgave blijkt, kun je wellicht beter iets anders proberen. Met een boek op de bank is voor de één een  genot en voor de ander een hel. Twee uur dobberen in bad is voor de één zalig en voor de ander een straf. Ontspanning is iets prachtigs. Die staat waarin de stemmetjes in je hoofd heel even pauzeren. Die staat waarin je lijf eindelijk even volledig verdrinkt in puur genot. Zoek daarom naar iets wat bij jou past. Wat hierbij kan helpen is om eens bewust te kijken naar momenten en bezigheden waarop de stemmetjes in jouw hoofd rusten. Wanneer zijn ze stil? Wanneer ervaar jij rust? En op welke manier? Voel je in godsnaam geen vreemde vogel als dat iets anders blijkt te zijn dan wandelen, lezen of mediteren. Er is geen standaard, jij bent uniek.


En als het woord ontspanning weerstand bij jou oproept, geef het dan ook meteen een naam die bij jou past. Noem het rusten of relaxen. Noem het ontladen, opladen of afschakelen. Noem het wat je wilt. En vul in hoe jij dat wilt. Wanneer jij dat wilt. En waar jij wilt. Ontspanning zit ook vaak in kleine momenten. Kleine dingen. Een fijn gesprek. Een liefkozing. Een glimlach. Een warm gevoel op een kille saaie dag. Luister maar eens naar je lijf. Het weet hoe het wilt “rusten”. Dan worden die stemmetjes in je hoofd vanzelf (voor even) stil.

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *