Niets is blijvend behalve verandering. Klopt als een bus! Maar toch blijkt dit gegeven in de praktijk knap lastig.

Alles verandert. Continu en altijd. En dat is een natuurlijk gebeuren. Alleen kunnen wij, jij en ik, hier nauwelijks mee overweg. Of het nou om persoonlijke of zakelijke gebeurtenissen gaat. Zodra er dingen veranderen, of anders lopen dan gepland, beginnen de alarmbellen te rinkelen. Plots is er stress of paniek. En vaak grijpen we ons dan krampachtig vast aan alles wat voor ons bekend is. In stand houden van dat wat is. Alleen hebben we helemaal geen controle of grip op datgene wat in beweging is.

Net zoals water in een rivier. Dat wil voortbewegen. Het stroomt waar het stromen wilt. Ook al bouwen we bruggen, dammen of stuwen om de richting of snelheid te sturen. Water vindt zijn eigen weg. Soms stroomt het zacht, soms hard. Soms kabbelend, soms wild. Soms traag en soms in een stroomversnelling.  En zelfs stilstaand water is in de onderlagen nog steeds in beweging. Zodra er beweging is ervaren we flow. Een staat waar alles vanzelf lijkt te gaan. Waar er geen weerstand is. Surfen op de golf van het leven.

Stel je komt terecht in een kolkende wildwaterbaan. En paniek slaat toe. Je gaat kopje onder. Waarschijnlijk spartel en sla je wild om je heen. Vecht je met al je kracht en energie tegen iets dat buiten jouw macht om gebeurt. Een gevecht dat je in een staat van weerstand uiteindelijk niet zult winnen. Overgave en loslaten van grip en controle zullen je laten drijven op dat wat is.

Doorgaans hebben we het gevoel dat we ons leven daadwerkelijk meemaken door de ogen van een of andere ik. Een mannetje of vrouwtje dat in ons hoofd het stuur vast heeft. Maar het mysterieuze is dat er helemaal geen poppetje in ons brein leeft dat deze ik-beleving van ons bewustzijn waarmaakt.

Maar omdat we nog steeds overtuigd zijn dat we als ik ons leven besturen, willen we ook graag controle over welke kant dat leven op gaat. Alleen hoe hard we ook proberen dit leven te sturen en plannen. En pijn te vermijden en plezier te verkrijgen. In de realiteit hebben we allemaal te maken met voorspoed en tegenslag. Het leven loopt nou eenmaal niet altijd zoals we willen. Of plannen. Kijk maar eens terug naar waar je nu bent. Had je dat 10 jaar geleden bedacht? Kijk maar eens naar wat er allemaal in een jaar, een maand, een week, een dag anders kan gaan dan gedacht of gepland. Verandering is onvermijdelijk. Verandering is leven! De kunst is je niet te verzetten hiertegen, maar de dingen te accepteren zoals ze zijn en mogelijkheden en oplossingen te zoeken zonder je druk te maken over de uitkomst.

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *