We ondergaan allemaal wel eens pijn. Geen ramp! Alleen soms gaat pijn maar niet weg. Intense knagende zeurende stekende pijn. Onverklaarbare pijn. Uiteraard heb je van alles geprobeerd. Menig bezoekjes aan je huisarts, ziekenhuis en fysiotherapeut. Zowel het alternatieve geneeskunde als het spirituele pad bewandeld. Van handoplegging tot hypnose. Van goeroes tot god. Maar pijn is er nog steeds. Je hebt overal gezocht naar een antwoord of oplossing. Wat nu?

Misschien is de oplossing, of verlossing, heel simpel. En voordehand. Misschien wil pijn je enkel en alleen iets vertellen. Misschien is er een reden waarom pijn er is. Waarom je pijn blijft voelen. Want blijkbaar wilt pijn jouw aandacht. Jouw focus! Dus vraag jezelf eens af wat pijn aan jou wil vertellen. Welke informatie of wijsheid bevat het? Wat is de achterliggende boodschap? Welke verborgen schatten liggen er begraven onder jouw pijn?

Soms is het verhaal over pijn nog erger dan de pijn zelf. Op het moment dat je niet verbonden bent met pijn in het moment, het nu, kun je verdwaald raken in de verhalen over je pijn. En beginnen gevoelens als frustratie, angst, boosheid, teleurstelling en machteloosheid zich op te stapelen. Je verlangt terug naar de tijd vóór de pijn, of droomt van een toekomst zonder pijn. Je hebt alles geprobeerd, behalve het voordehandliggende: het accepteren van pijn. Hoe? Door er simpelweg bij te zijn. In het moment. Het laten gebeuren, het ondergaan, zonder weerstand, zonder verhaal. Accepteren betekend niet dat de pijn minder wordt, of verdwijnt. Of niet meer terugkomt. Het betekend enkel dat jouw rust niet langer afhankelijk is van het feit of er pijn is of niet. Het betekend dat je geen slachtoffer meer bent van jouw pijn. Het betekend volledig ja zeggen tegen het moment. Probeer pijn dus eens niet te stoppen of er zo snel mogelijk vanaf te komen. Maar te ervaren in al zijn sensaties en prikkels. Blijf erbij met heel je aandacht en focus. Ga naar die plek waar je pijn ervaart. Hoe voelt jouw pijn? Kloppend, stekend, trillend, brandend? Heeft jouw pijn een grens? Probeer om je aandacht te verplaatsen naar de kern van je pijn. Als de sensaties beginnen te bewegen, volg ze dan. Neemt de pijn toe of af? Verspreid het zich? Wat er ook gebeurt, blijf erbij. Houd je aandacht en focus vast. Verwacht niets en sta alle sensaties die je ervaart toe.

Begrijp me niet verkeerd. Pijn is niet fijn. Maar het hoeft ook niet je grootste vijand te zijn. Probeer pijn eens te zien als raadgever. Een behulpzame vriend met essentiële informatie en wijsheid.

Van vrij zijn van pijn naar vrijheid ervaren midden in de pijn.

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *